Co zrobić by zdrowo się odżywiać

zdrowe warzywa
Spread the love
0
(0)

Zdrowe odżywianie jest kluczem do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Produkty które dostarczamy w diecie powinny uzupełniać zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, makro i mikroelementy oraz witaminy i minerały. Czego nie może zabraknąć w naszej diecie?

Odpowiednio zbilansowana dieta pomaga w zachowaniu nie tylko właściwej masy ciała i dobrej sylwetki, ale przede wszystkim stanowi podstawę profilaktyki przeciwko wielu schorzeniom. Pełnowartościowe produkty są głównym czynnikiem, który kształtuje nasze zdrowie i odporność. Warto zatem dbać o zawartość swojego talerza oraz komponować posiłki w taki sposób, aby dostarczały wszystkich potrzebnych składników odżywczych – tłuszczów, białek oraz pełnowartościowych węglowodanów. Jakie, oprócz tego, są filary zdrowej diety i czego nie powinno w niej zabraknąć?

Witaminy – harmonijna praca organizmu

Pomimo iż witaminy nie dostarczają organizmowi energii, to pełnią istotną funkcję w regulacji procesów metabolicznych. Niestety organizm – poza pewnymi wyjątkami – nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witamin. Muszą być one zatem dostarczone wraz z pożywieniem. Bogatym źródłem witamin są owoce, warzywa, mięso oraz jajka. W których produktach znajdziemy poszczególne witaminy?

  • Witamina A – marchew, mleko, masło, mięso, kiszona kapusta, ryby morskie, jajka,
  • Witamina D – ryby, produkty mleczne, sery, jaja
  • Witamina B12 – ryby, produkty pochodzenia zwierzęcego, mleko, podroby, sery oraz jaja
  • Witamina B6 – ryby, drób, jaja, soja, orzechy, banany, ziarno pszenicy, płatki owsiane, groch, kapusta, fasola, pieczywo razowe, kiełki,
  • Witamina E – oleje roślinne, ryby, kiełki pszenicy, nasiona, zielony groszek, ziarna zbóż
  • Witamina C – porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, kiszona kapusta, kiszone ogórki, pietruszka, szpinak, papryka, pomidory,

Probiotyki – zdrowa flora w jelitach

Probiotyki, z greckiego “pro bios” – dla życia, to mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na stan mikroflory jelitowej, szczególnie w trakcie i po antybiotykoterapii. W odpowiedniej ilości zapobiegają one nie tylko schorzeniom układu pokarmowego, ale także usprawniają pracę układu odpornościowego. Najpopularniejsze szczepy bakterii probiotycznych to bakterie kwasu mlekowego: Lactobacillus i Bifidobacterium. Które produkty są naturalnym źródłem probiotyków?

  • Kiszonki: kiszone ogórki, kiszona kapusta
  • Produkty mleczne: kefiry, jogurty,
  • Produkty sojowe: mleko sojowe, tofu

Tłuszcze nienasycone 

Tłuszcze nienasycone są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiadają bowiem za właściwą pracę mózgu oraz układu sercowo – naczyniowego. Ponadto wspomagają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. W jakich produktach można spotkać tłuszcze nienasycone?

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, migdały, awokado
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: ryby morskie, olej lniany, olej słonecznikowy, orzechy włoskie

Odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawowym czynnikiem warunkującym zachowanie zdrowia oraz dobrej kondycji. Warto zatem dbać o regularność posiłków oraz wybierać produkty wykazujące korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.


Słoneczne Pole producent kiszonek
http://slonecznepole.com.pl/kategoria/ogorki-kiszone/
Produkcja Kapusty i Ogórków Kiszonych Karol Bultrowicz
62-800 Kalisz
St. Wyspiańskiego 37


A na koniec film na temat tego jak zrobić ogórki kiszone własnej roboty.

Ile gwiazdek dasz temu wpisowi?

Kliknij w gwiazdkę!

Ranking 0 / 5. Ile osób głosowało 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?