Zdrowe odżywianie jest kluczem do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Produkty które dostarczamy w diecie powinny uzupełniać zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, makro i mikroelementy oraz witaminy i minerały. Czego nie może zabraknąć w naszej diecie?
Odpowiednio zbilansowana dieta pomaga w zachowaniu nie tylko właściwej masy ciała i dobrej sylwetki, ale przede wszystkim stanowi podstawę profilaktyki przeciwko wielu schorzeniom. Pełnowartościowe produkty są głównym czynnikiem, który kształtuje nasze zdrowie i odporność. Warto zatem dbać o zawartość swojego talerza oraz komponować posiłki w taki sposób, aby dostarczały wszystkich potrzebnych składników odżywczych – tłuszczów, białek oraz pełnowartościowych węglowodanów. Jakie, oprócz tego, są filary zdrowej diety i czego nie powinno w niej zabraknąć?
Witaminy – harmonijna praca organizmu
Pomimo iż witaminy nie dostarczają organizmowi energii, to pełnią istotną funkcję w regulacji procesów metabolicznych. Niestety organizm – poza pewnymi wyjątkami – nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witamin. Muszą być one zatem dostarczone wraz z pożywieniem. Bogatym źródłem witamin są owoce, warzywa, mięso oraz jajka. W których produktach znajdziemy poszczególne witaminy?
- Witamina A – marchew, mleko, masło, mięso, kiszona kapusta, ryby morskie, jajka,
- Witamina D – ryby, produkty mleczne, sery, jaja
- Witamina B12 – ryby, produkty pochodzenia zwierzęcego, mleko, podroby, sery oraz jaja
- Witamina B6 – ryby, drób, jaja, soja, orzechy, banany, ziarno pszenicy, płatki owsiane, groch, kapusta, fasola, pieczywo razowe, kiełki,
- Witamina E – oleje roślinne, ryby, kiełki pszenicy, nasiona, zielony groszek, ziarna zbóż
- Witamina C – porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, kiszona kapusta, kiszone ogórki, pietruszka, szpinak, papryka, pomidory,
Probiotyki – zdrowa flora w jelitach
Probiotyki, z greckiego “pro bios” – dla życia, to mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na stan mikroflory jelitowej, szczególnie w trakcie i po antybiotykoterapii. W odpowiedniej ilości zapobiegają one nie tylko schorzeniom układu pokarmowego, ale także usprawniają pracę układu odpornościowego. Najpopularniejsze szczepy bakterii probiotycznych to bakterie kwasu mlekowego: Lactobacillus i Bifidobacterium. Które produkty są naturalnym źródłem probiotyków?
- Kiszonki: kiszone ogórki, kiszona kapusta
- Produkty mleczne: kefiry, jogurty,
- Produkty sojowe: mleko sojowe, tofu
Tłuszcze nienasycone
Tłuszcze nienasycone są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiadają bowiem za właściwą pracę mózgu oraz układu sercowo – naczyniowego. Ponadto wspomagają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. W jakich produktach można spotkać tłuszcze nienasycone?
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, migdały, awokado
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe: ryby morskie, olej lniany, olej słonecznikowy, orzechy włoskie
Odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawowym czynnikiem warunkującym zachowanie zdrowia oraz dobrej kondycji. Warto zatem dbać o regularność posiłków oraz wybierać produkty wykazujące korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Słoneczne Pole producent kiszonek
http://slonecznepole.com.pl/kategoria/ogorki-kiszone/
Produkcja Kapusty i Ogórków Kiszonych Karol Bultrowicz
62-800 Kalisz
St. Wyspiańskiego 37
A na koniec film na temat tego jak zrobić ogórki kiszone własnej roboty.