Marchew jest botaniczną podstawą i jednym z najczęściej spożywanych warzyw na świecie. Najlepiej jest kupować marchewki, które są świeże i organiczne, gdy tylko jest to możliwe. Marchewki są pakowane z Beta-karotenem, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Oprócz zawartości beta-karotenu, marchew jest również bogata w witaminy A, C, B6, E i K. Jest również doskonałym źródłem folacyny, niacyny, miedzi, manganu i błonnika pokarmowego, a także zeaksantyny i luteiny. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tym pysznym warzywie korzeniowym.
Wartość odżywcza na 100 g
Energia: 49 kcal – Białko: 1,93 g – Węglowodany: 8,29 g – Cukier: 1,56 g – Tłuszcze dietetyczne: 0,6 g – Tłuszcze nasycone: 0,06 g – Jednonienasycone Szybkie: 0,52 g – Wielonienasycone: 0 mg – Omega 3: 0,1 g – Omega 6: 10,86 g – Witaminy: A: 0,5 mg 、 C: 33,5 mg 、 B6: 0,3 mg 、 E: 0,3 mg 、 K: 1,1 mg 、 F: 0,04 mg 、 Folacyna: 2,5 mg 、 Niacyna: 0.5 mg 、 B1: 0,1 mg 、 B2: 0,2 mg、 B3: 0,2 mg 、 B5: 0,1 mg 、 B6: 0,3 mg 、 B9: 0,4 mg 、 B12: 0,01 mcg 、 Cyjanokobalamina: 1,2 mcg 、 # # Węglowodany na 100 g – Skrobia: 9,74 g – Cukry: 5,37 g – Błonnik rozpuszczalny: 0,52 g – Błonnik nierozpuszczalny: 0,52 g – Ładunek glikemiczny: niski – Żelazo: 0,31 mg 、 Tiamina: 0,03 mg 、 Ryboflawina: 0,06 mg 、 Niacyna: 0,21 mg 、 Pirydoksyna: 0,13 mg 、 Folian: 31 mcg 、 Cyjanokobalamina: 0,02 mcg 、 Trans-Fenyloetyloamina: 0,01 mg 、 PABA: 0,01 mg 、. # # Sód na 100 g – Potas: 6,7 mg 、 Wapń: 12,5 mg 、 Magnez: 0,06 mg 、 Fosfor: 0 mg 、 Selen: 0 mcg 、 Żelazo: 0,05 mg 、 Tiamina: 0,02 mg 、 Ryboflawina: 0.01 mg 、 Niacyna: 0,02 mg 、 Pirydoksyna: 0,01 mg 、 Folian: 0 mcg 、 Cyjanokobalamina: 0,01 mcg 、 Trans-Fenyloetyloamina: 0,01 mg 、 PABA: 0,001 mg 、Tłuszcze i białka na 100 g – Skrobia: 0,45 g 、 Dietary Fibers: 1,41 g 、 Proteins: 1,57 g 、 Fat: 0,52 g 、 Saturated: 0 g 、 Monounsaturated: 0 g 、 Polyunsaturated: 0 g 、 – Omega 3: 0.03 g 、 – Omega 6: 8,54 g 、 – Witamina A: 10 mcg 、 – Witamina C: 122,3 mg 、 – Beta karoten: 4,85 mcg 、 – Karotenoidy: Zeaksantyna: 0,23 mcg 、 Luteina: 0.02 mg 、 – Folacyna: 32 sm – Niacyna: 0,44 mg 、 – Witamina B6: 0,14 mg 、 – Folian: 0,21 mcg 、 – Biotyna: 0,05 mcg – Witamina K: 0,1 mcg 、 – Miedź: 0.06 mg 、 – Mangan: 0,67 mg 、 – Potas: 6,7 mg 、 – Fosfor: 0 mg 、 – Selen: 0 mcg 、 – Cynk: 0,01 mg 、 – Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: – Błonnik: 1.41 g 、 – Beta Karoten: 0,03 g 、 – Witamina A: 10 mcg 、 – Witamina C: 122,3 mg 、 – Beta Karoten: 4,85 mcg 、 – Karotenoidy: Zeaksantyna: 0.23 mcg 、 Luteina: 0,02 mg 、 – Folacyna: 32 sm – Niacyna: 0,44 mg 、 – Witamina B6: 0,14 mg 、 – Witamina K: 0,1 mcg 、 – Miedź: 0,06 mg 、 – Mangan: 0.67 mg 、 – Potas: 6,7 mg 、 – Fosfor: 0 mg 、 – Selen: 0 mcg 、 – Cynk: 0,01 mg 、 – Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.03 g 、 – Witamina A: 10 mcg 、