Marchewki: Wartości odżywcze

Spread the love
5
(1)

Marchew jest botaniczną podstawą i jednym z najczęściej spożywanych warzyw na świecie. Najlepiej jest kupować marchewki, które są świeże i organiczne, gdy tylko jest to możliwe. Marchewki są pakowane z Beta-karotenem, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Oprócz zawartości beta-karotenu, marchew jest również bogata w witaminy A, C, B6, E i K. Jest również doskonałym źródłem folacyny, niacyny, miedzi, manganu i błonnika pokarmowego, a także zeaksantyny i luteiny. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tym pysznym warzywie korzeniowym.

Wartość odżywcza na 100 g

Energia: 49 kcal – Białko: 1,93 g – Węglowodany: 8,29 g – Cukier: 1,56 g – Tłuszcze dietetyczne: 0,6 g – Tłuszcze nasycone: 0,06 g – Jednonienasycone Szybkie: 0,52 g – Wielonienasycone: 0 mg – Omega 3: 0,1 g – Omega 6: 10,86 g – Witaminy: A: 0,5 mg 、 C: 33,5 mg 、 B6: 0,3 mg 、 E: 0,3 mg 、 K: 1,1 mg 、 F: 0,04 mg 、 Folacyna: 2,5 mg 、 Niacyna: 0.5 mg 、 B1: 0,1 mg 、 B2: 0,2 mg、 B3: 0,2 mg 、 B5: 0,1 mg 、 B6: 0,3 mg 、 B9: 0,4 mg 、 B12: 0,01 mcg 、 Cyjanokobalamina: 1,2 mcg 、 # # Węglowodany na 100 g – Skrobia: 9,74 g – Cukry: 5,37 g – Błonnik rozpuszczalny: 0,52 g – Błonnik nierozpuszczalny: 0,52 g – Ładunek glikemiczny: niski – Żelazo: 0,31 mg 、 Tiamina: 0,03 mg 、 Ryboflawina: 0,06 mg 、 Niacyna: 0,21 mg 、 Pirydoksyna: 0,13 mg 、 Folian: 31 mcg 、 Cyjanokobalamina: 0,02 mcg 、 Trans-Fenyloetyloamina: 0,01 mg 、 PABA: 0,01 mg 、. # # Sód na 100 g – Potas: 6,7 mg 、 Wapń: 12,5 mg 、 Magnez: 0,06 mg 、 Fosfor: 0 mg 、 Selen: 0 mcg 、 Żelazo: 0,05 mg 、 Tiamina: 0,02 mg 、 Ryboflawina: 0.01 mg 、 Niacyna: 0,02 mg 、 Pirydoksyna: 0,01 mg 、 Folian: 0 mcg 、 Cyjanokobalamina: 0,01 mcg 、 Trans-Fenyloetyloamina: 0,01 mg 、 PABA: 0,001 mg 、Tłuszcze i białka na 100 g – Skrobia: 0,45 g 、 Dietary Fibers: 1,41 g 、 Proteins: 1,57 g 、 Fat: 0,52 g 、 Saturated: 0 g 、 Monounsaturated: 0 g 、 Polyunsaturated: 0 g 、 – Omega 3: 0.03 g 、 – Omega 6: 8,54 g 、 – Witamina A: 10 mcg 、 – Witamina C: 122,3 mg 、 – Beta karoten: 4,85 mcg 、 – Karotenoidy: Zeaksantyna: 0,23 mcg 、 Luteina: 0.02 mg 、 – Folacyna: 32 sm – Niacyna: 0,44 mg 、 – Witamina B6: 0,14 mg 、 – Folian: 0,21 mcg 、 – Biotyna: 0,05 mcg – Witamina K: 0,1 mcg 、 – Miedź: 0.06 mg 、 – Mangan: 0,67 mg 、 – Potas: 6,7 mg 、 – Fosfor: 0 mg 、 – Selen: 0 mcg 、 – Cynk: 0,01 mg 、 – Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: – Błonnik: 1.41 g 、 – Beta Karoten: 0,03 g 、 – Witamina A: 10 mcg 、 – Witamina C: 122,3 mg 、 – Beta Karoten: 4,85 mcg 、 – Karotenoidy: Zeaksantyna: 0.23 mcg 、 Luteina: 0,02 mg 、 – Folacyna: 32 sm – Niacyna: 0,44 mg 、 – Witamina B6: 0,14 mg 、 – Witamina K: 0,1 mcg 、 – Miedź: 0,06 mg 、 – Mangan: 0.67 mg 、 – Potas: 6,7 mg 、 – Fosfor: 0 mg 、 – Selen: 0 mcg 、 – Cynk: 0,01 mg 、 – Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.03 g 、 – Witamina A: 10 mcg 、

 

Ile gwiazdek dasz temu wpisowi?

Kliknij w gwiazdkę!

Ranking 5 / 5. Ile osób głosowało 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?