Dlaczego powinniśmy jeść więcej jabłek: Korzyści zdrowotne płynące z jabłek

Spread the love
5
(1)

Jabłka to jedne z najczęściej spożywanych owoców na całym świecie. Są również bogatym źródłem różnych składników odżywczych, przeciwutleniaczy i fitoskładników. Jedno średnie jabłko zawiera około 30 procent zalecanego dziennego spożycia (DRI) witaminy C, 10 procent DRI folianów, 3,5 DRI potasu i 0,7 DRI błonnika pokarmowego. Ponadto, jabłka są bogate w karotenoidy luteinę i zeaksantynę. Te pigmenty nadają im żółto-pomarańczowy kolor.


Dzięki wysokiej koncentracji przeciwutleniaczy, takich jak kwercetyna i kwas askorbinowy, a także innych korzystnych fitoskładników, takich jak kwasy fenolowe i flawonoidy, jabłka mogą odgrywać rolę w ochronie przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i cukrzyca typu 2. Nie ma jednak wystarczających dowodów, aby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski na temat tego, jak może to wyglądać w przypadku większości osób spożywających średnią ilość jabłek w dłuższym okresie czasu.

Ile jabłek powinieneś zjeść?

Oprócz tego, że jest pyszne, jabłka są również zdrową żywnością. Możesz jeść jedno średnie jabłko dziennie, aby uzyskać wystarczającą ilość witaminy C, potasu, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Jednak spożywanie więcej niż dwóch jabłek dziennie (jedna porcja) prawdopodobnie nie zapewni żadnych dodatkowych korzyści zdrowotnych. ## Korzyści zdrowotne z jabłek Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z jabłek. Zawierają one błonnik pokarmowy, witaminę C, potas i karotenoidy, które mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i zmniejszeniu ryzyka chorób serca. Mogą również zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów. Badania wykazały również, że witamina C w jabłkach może zapobiegać rozwojowi kamieni nerkowych. Badania sugerują również, że jabłka mogą pomóc poprawić ciśnienie krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi. Mogą również zmniejszyć ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów ze względu na ich wysokie właściwości przeciwutleniające.

Jak jeść więcej jabłek

W porównaniu z innymi owocami, jabłka są bardziej nieczęsto spożywane, przez co mają mniej składników odżywczych. Dlatego dobrym pomysłem jest jedzenie większej ilości jabłek, aby uzyskać korzyści przedstawione powyżej. Po pierwsze, wybierz jabłko, które jest chrupiące i świeże. Po drugie, dokładnie umyj jabłko przed jedzeniem. Po trzecie, jedz jabłko tylko wtedy, gdy jest świeże. Pozwól jabłku oddychać lub otwórz je, przecinając jabłko na pół. Następnie umieść połówki w misce i opłucz ją wodą. Po opłukaniu możesz zjeść jabłko lub przechowywać je w lodówce do 3 dni. Możesz również pokroić jabłko na plasterki i przechowywać je w szczelnym pojemniku do tygodnia.

Spożywanie odmian jabłek

Odpowiednie rodzaje, aby jeść więcej jabłek Aby uzyskać optymalne korzyści zdrowotne, powinieneś jeść jabłka o wysokiej zawartości witaminy C. Istnieje wiele odmian jabłek o wysokiej zawartości witaminy C. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z jedzenia większej ilości jabłek, wybierz odmianę jabłek o wysokiej zawartości witaminy C, taką jak Red delicious lub Gala. Możesz również jeść jedno jabłko dziennie, a jednocześnie spożywać średnie jabłko o niskiej zawartości witaminy C, takie jak jabłko Fuji lub Spartan. Pamiętaj, że wiele odmian jabłek zawiera niski poziom witaminy C. Jeśli jednak wybierzesz odmianę jabłek o wysokiej zawartości witaminy C, możesz dostarczyć sobie sporą ilość tego składnika odżywczego. Możesz również jeść surowe jabłko z miodem lub miodem cynamonowym lub kupionymi w sklepie dipami jabłkowymi. Zapewni to dodatkowe witaminy i minerały, a jednocześnie zwiększy smak i aromat jabłka. Jak jeść więcej jabłek? Po prostu jedz jedno średnie jabłko dziennie. Możesz również jeść jedno średnie jabłko o niskiej zawartości witaminy C i jedno jabłko o wysokiej zawartości witaminy C z posiłkiem lub przekąską. Upewnij się, że stosujesz się do poniższych wskazówek, aby uzyskać jak najwięcej korzyści z jedzenia większej ilości jabłek. Po pierwsze, wybierz chrupiące i świeże jabłko. Po drugie, dokładnie umyj jabłko przed jedzeniem. Po trzecie, jedz jabłko, gdy jest świeże. ## Dolna linia Nie ma wątpliwości, że jabłka to zdrowe owoce. Są doskonałym źródłem składników odżywczych i bogatych w antyoksydanty. Jednak z ich wysoką zawartością kalorii i niską zawartością składników odżywczych, nie jest dobrym pomysłem nadmierne objadanie się jabłkami. Zamiast tego dąż do spożywania jednego średniego jabłka dziennie, jednocześnie jedząc jabłko o niskiej zawartości witaminy C z posiłkiem lub przekąską.

Jabłka są zdrowymi owocami

Są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, potas i karotenoidy. Mogą również zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów i chorobom serca. Są niskokaloryczne i nie zawierają cukru. To czyni je dobrą przekąską dla osób próbujących schudnąć lub utrzymać zdrową wagę ciała. Istnieje wiele odmian jabłek o różnych smakach i kolorach. Dlatego z łatwością można wybrać jabłko, które jest dla nas atrakcyjne. Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. To sprawia, że są dobre dla zdrowia, ponieważ pomagają zapobiegać zaparciom. Są również niskokaloryczne i zawierają mało cukru. To sprawia, że są dobrą przekąską dla osób próbujących schudnąć lub utrzymać zdrową wagę ciała.

Ile gwiazdek dasz temu wpisowi?

Kliknij w gwiazdkę!

Ranking 5 / 5. Ile osób głosowało 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?